Diesel och Foscarinis samarbete är min nya baby

Jag gillar samarbetet mellan Diesel (Lifestyle) och Foscarini. Såg lampan Fork i den nya tidningen Vårt nya hem med utvalda italienska inredningsartiklar. Och det som får mig på fall är att Fork smälter in som en vacker inredningsdetalj i både klassiska och moderna miljöer. Dom spännande formerna på fotens stativ, länken mellan skärmen och dom justerbara armarna är gudomliga. Framför allt gillar jag golvmodellen som har betydelsefulla sömmar för skärmens utsmyckning. Riktig inredning har propotioner som växer med tiden. Och riktig inredning lämnar aldrig en enda detalj över utan en bakomliggande tanke. Antingen har du öga för detaljer, eller inte. Och det är små saker som gör skillnad för god eller sämre smak.





Historien om ett sjukt hjärta som är friskt och ett betongbröst som vill sprängas i för många bitar

Ibland kommer ett halvt hjärtslag, jag tar två andetag och stannar till och känner hur hjärtat nästan vill stå still. Och hjärnan likaså. Luften som rör sig genom rummen och lustigt ner i lungorna känns igen, ibland kommer det perioder som går utanför det normala. Bröstkorgen känns för liten och det blir ett sådan tryck i bröstet att jag känner smärta och obehag. Det är tungt att andas, en slags anspänning som gör att man tappar en del av den vardagliga kraft man annars har. Känslan skulle kunna beskrivas som om hjärtat vill tränga ut genom huden, att det vill slå revbenen i bitar, komma ut i friheten och andas fritt. Det känns som du ätit tolv portioner mat för mycket fast känslan finns i bröstkorgen istället, som betong som vidgas och som att du måste hålla emot för att inte bröstkorgen och hjärtat ska explodera.

I torsdags eftermiddags ökade trycket mer. Jag hade en kund på övervåningen och kände mig flyktbenägen och ville somna. Och trots min känsla av att bli av med kunden, när jag var kort och tråkig, fick jag konstigt nog beröm och uppfattades som väldigt kundvänlig. Just då reflekterade jag inte över det.

Kort därefter går jag ner på kontoret och sätter mig framför datorn. Jag får en enorm akutsmärta i bröstet och känner att jag nästan somnar på direkten, jag tänkte att "nu är det verkligen inte som det ska" och känner att nu är det dags att åka in igen. Läkaren pratar om hjärtmuskelinflammation och jag tänker "det låter troligt", kanske jag äntligen får veta vad är det är för fel på mig. Jag ligger kvar på sängen. Det vita och ljusblå rum som doftar 70- och 80-tal får mig att känna en obehaglig blandning mellan förort och mögelsjukhus med gröna plastmattor, högstadieväder och obrytbara fönster där ventilerna bara släpper in dålig luft och ljudet från trafiken utanför. Jag räknar spegelbladen i takbelysningen, jag tänker på gardinerna och sladdarna, slangarna och utrustningen omkring. Sen somnar jag.

Och när jag sedan vaknar och möts av läkaren med samma svar som alla andra gånger under tre år, att ingenting är fel på mig, inget av det jag känner är farligt eller något jag ska oroa mig för, då tänker jag på antal spegelblad i takbelysningen igen, jag får liksom ingen lust att lyssna. Jag går därifrån lika ordlös och besviken igen. Jag har ingenting att sätta emot längre, jag har fortfarande aldrig kunna förklara i ord hur det känns. Den dagen jag aldrig kommer att tänka på det har jag verkligen lyckats. Det har aldrig hjälpt att klaga, det har jag nog bara gjort två gånger på sin höjd under tre år. Fast å andra sidan känns kroppen för det mesta bra. Men när man hamnar i dessa perioder och ett stadie som "man inte ska oroa sig för" finns det inget annat i tankarna än "varför och varför just jag?". Och när någon frågar eller eller vill ha det berättat för sig blir jag nästan arg. Vad ska jag svara, vad finns det att berätta, jag har ju inga svar? Då är jag hellre tyst och jobbar på, känslan släpper knappast av att folk frågar hur det är. Det är bara att bita i det sura äpplet och köra vidare. Det är ändå ingenting jag ska oroa mig för, precis lika lätt som det är sagt, som alla förstår, utom en liten, liten grupp människor i vita kläder.




I väntan på vårens mest spännande album: Oskar Linnros från Snook, Maskinen, Veronica Maggio, Fibes oh fibes, Petter m.fl. Albumet "Tomma rum med mikrofoner" kommer i april om jag minns rätt. Det går att höra att han ligger bakom Veronica Maggios låtar, han är även hennes sambo.

Från framtid tillbaka till strömlös skrivmaskin

En rehabiliteringshelg, ett långbesök hos föräldrarna och lite spaning på ny bil (bild 1)(bild 2), inga festligheter, utan bara lugnt liv. Precis vad som behövts. Om en stund väntar årets första joggingrunda och i kväll ska jag, för första gången på längre tid än man kan tro, unna mig en påse godis. Hade denna Tim Soar-skjorta nedan funnits kvar i min storlek hade jag utan tvekan unnat mig även den.

Efter en kort tid märker man en tydlig skillnad mellan Blogg Esse och Wordpress, skillnaden är enorm, allt från finsesser och funktion till utseende och arbetarvänlighet. Och efter att ha gått från Wordpress till Blogg Esse känns det som att gå från nypressad toppmodern dator tillbaka till strömlös skrivmaskin. Jag väntar på ett bättre erbjudande innnan det händer stora saker ofta här. Det var inte så roligt att skriva här.




En hyfsat lång och kraglös skjorta även om modellen stoppat in den.

Det känns som nåt jag känt förut, det luktar vår, det luktar vår!

Fyra steg ut i den stora världen, men fortfarande gillar jag dom små. Och idag sken solen som en uppfylld önskan, en injektion av energi och längtan. Snart kommer rapsfälten brinna i gult. Och snart kommer fiskargubbarna vid sjöbodarna fram igen, båtarna, svalorna och blommorna och hela havet. Snart kommer Ängö leva upp igen, snart kommer Ängö leva ut igen. Jag har båten, jag har sundet, jag har öarna och broarna och vindarna och Öland. I kväll tar jag mig ut till Björkenäs och fångar katterna i knäet, äter kycklingsallad med familjen och tar en promenad för ett halvdåligt hjärta. Någonstans, någon dag kommer allt bli bra. Så klart.



Alicia Keys: Empire state of mind (part two) live


Alicia Keys: Empire state of mind (part two)


Här får ni MGMT's kommande album gratis!

Det blev en explosion lite för lång tid efter det faktiskt kom ut. Jag pratar om debuten. Och överallt i somras spelades Kids. Nu, tre år senare, kommer världens mest efterlängtade uppföljare - klicka här för att lyssna på albumet. Och det är snuskigt bra. The Management är nog tillsammans med Jonas Game, The Tough Alliance, Pet Shop Boys, Håkan Hellström och Hot Chip det bästa som går att lyssna på. Däremot har det tagit några lyssningar innan det satt sig. Precis som det ska vara.



MGMT-toppen ser numer ut så här ungefär på en höft:
01. Flash delirium
02. Congratulations
03. Kids
04. I found a whistle
05. Love always remains
06. Pursuit of happniness (med Kid Cudi & Ratatat)
07. Electric feel
08. Time to pretend
09. It's working
10. Someone's missing

MGMT på Spotify

Dagens tanke nummer 001

Varje gång du kommer på dig själv med en negativ tanke, stanna till och tänk två positiva.


MGMT: Love always remains

Lev som en gris, dö som en hund

Technohjärta, en överfylld bröstkorg och humöret sjunker. Pulssänkande tabletter och ett huvud som känns som en rund fyrkant. Nu behöver det hända något nytt - jag gör om lägenheten. Nya tapeter, sängkjol, gardiner, textilier och mattor. Ut med det gamla, in med nytt och nya lugna färger. Slit-och-släng. På tisdag är det ledigt och då ska inhandlas och beställas. Och jag måste komma på någonting som får mig att varva ner. Jag funderar på Floating. Jag funderar på en by i England. Köpenhamn. Och semester.



Alicia Keys: Try sleeping with a broken heart


Salem al Fakir: I'm so happy

Natten är vacker och månen är full, du är som natten och jag är som månen och du är som jag

Här finns ingen telefon som ringer, inga sms som vill ha svar och inga önskemål om att andas i takt genom natten till gryningen. Nu låter jag det vara, det är skönt med tystnaden igen. Och imorgon är en ledig dag, jag ska testa någonting för omväxlingen och äta frukost på IKEA, sedan kolla ny bil och äta lunch med Marcus "Mellanslaget" Andersson. Jag ska beställa några nya premier (ibland gör man tillräckligt bra ifrån sig, det belönas) och tror jag väljer blåvitrandiga sängkläder från Newport. På enda sidan breda, andra sidan smala ränder. För någon vecka sedan beställde jag fyra Margretheskålar av Sigvard Bernadotte och gjorde mamma glad. Ikväll: te och delicatobollar i mängder. Det är jag värd.


Kvällens låtar
The Concretes: Back for good (Take That)

Salem al Fakir: I'm so happy

Invasionen: Får aldrig tro


Hästpojken till Kalmar

Hästpojken var bokade till drogfria Stadsfesten för något år sedan, men fick inte komma för att dom drack öl på scenen veckan innan. Nu kommer dom till Kalmar den 30:e april när dom spelar på Corehouse. Jag kommer vara där. Någon mer? Lyssna på senaste albumet här. Från där jag ropar, Katarina är ett hål, Små korta stunder och Gitarrer och bas, trummor och hat är fyra små mästerverk. Vi ses där!



Gitarrer och bas, trummor och hat


Från där jag ropar

Det går bra nu!

Jag tror jag glömde andas, glömde stanna upp och känna efter om lungorna fanns kvar. Någonstans förvandlades känslan. Och fredag blev till lördag. Veckan var fyra arbetsdagar med kroppen som en industri, en fabrikslokal där maskinerna aldrig stängdes av och personalen aldrig stämplade ut. Jag tycker ändå att det ska vara fullt upp, höga tempoväxlingar och flera saker igång samtidigt, även om det nästan kan kännas som att hjärtat ska slås ut från bröstkorgen ibland. Och det var första gången på säkert ett år som hjärtat var på väg att rusa, den där uppblåsta känslan av hjärtat inte får tillräckligt utrymme, när industrimaskinerna går på högvarv och bränslet är för dyrt. Man tänker inte, men man känner efter om slagen är i otakt eller inte. Och lagom till veckans slut med en grym stämning på jobbet, raketförsäljning och två stundande lediga dagar känns det alltid värt allting. Det går bra nu.



Funnderar på denna nya tapeten i sovrummet. Ljusblått och vitt;
avslappnade och harmoniska kalle-färger. I like it.


Den blåaste sommaren någonsin

Musiken har tystnat på Sparregatan, dagarna har en annan färgnyans än innan och luften smakar inte riktigt likadant. Det känns avslappat igen, inte lika många måste-göra-saker som växer genom diagonalen i rummen. Och någonstans på vägen kom delar av marken fram igen. Det känns så skönt att tiden närmar sig och ljuset visar sig. Och dom där högarna av papper man ville kliva över men inte kunde har jag snart tagit mig igenom. Nu väntar jag på den blå färgen, vågorna och den gula färgen från rapsfälten. Och jag väntar in katterna längs trottoarena, för blöta handdukar med stänk av saltvatten och blårutiga bordsdukar med frukost i morgon- och middag i kvällssolen, jetskin, sommarstugan och barnen som springer ut från skolgården. Det här ska bli den blåaste sommaren i livshistorien.





Love thy Neighbour överst, sedan Popissue


En liten människas försvarstal

Under sommaren 2009 hörde redaktionen på VIBB Kalmar av sig och frågade om jag ville blogga för dom. Och eftersom jag egentligen inte tyckte det var roligt hade jag från början nästan bestämt mig för att tacka nej. Jag kände mig inte så flashig och intresserad av att bli igenkänd av en enda människa i stan. Jag har aldrig gillat vara igenkänd. Min bild av ViBB var att det var något som hade hyfsat många besökare och en läsargrupp som hängde på Byttan och stal en bit av glamouren i stan. Det slutade med att jag tackade ja, men bestämde mig från början att aldrig visa en enda bild på mig förutom den som fanns i ViBB's bloggmeny (och det blev lite bilder ändå). Jag frågade både Jon och Jonas några gånger om jag verkligen skulle passa in där med mitt sätt att skriva. Och tillsammans med mina förutfattade meningar började Kalle Nilsson på ViBB ta form. Och så här i efterhand var det förbannat trevligt och genererade flera roliga, positiva och nyttiga sammanträffanden. Det innebar inte alls att bli igenkänd (feg som jag är). Och ViBB var kanske egentligen inte det jag hade fått för mig. En bättre sida om och för Kalmars stads- och nöjesliv har nog aldrig funnits. All heder till dom som startade och drev ViBB Kalmar. Och ett tack för att jag fick vara en del av det tills sidan lades ner efter bristande motivation, resuerser och tekniska problem. Det har varit flera nya människomöten i krogköer, barer, på dansgolv och förfester. Tack till alla som läst, ni som sagt positiva ord på lördagsnätterna och alla andra som på något sätt var delaktiga.

Precis som när vågorna slår mot land så känner man hur resultatet blir efter. Och då menar efter att ViBB lades ner. Det kändes som abstinens, en förlorad vana att få använda orden som en utrycksform till tidsfördriv och någon blandning mellan psykologi och filosofi. Och jag antar att det hade blivit en allt för vardaglig rutin att få spotta ut ord som egentligen aldrig haft någon större betydelse eller påverkan på någon mer än att stilla min egen rastlöshet. Och jag förstår fortfarande inte varför jag aldrig skulle kunna hålla den kliande känslan för mig själv - medan andra läser böcker måste jag skriva blogginlägg. Jag måste få skriva. Är det inte märkligt? Nu dricker jag kaffebladningar för sent och äter godis istället för mat. Jag måste hitta ett bättre ansvar, jag måste hitta någonting nytt som får det att sluta klia. Och tills dess tänker jag fortsätta skriva blogginlägg utan innehåll.





MGMT: Flash delirium

Tack Jon och JonasViBB.


Tack Carrou för den nya bloggen.

www.kallenilsson.com